04.12.2020

Belastingen op vastgoed in het buitenland worden vanaf 2022 minder belast

Fiscus gaat 150.000 Belgen met vastgoed in buitenland op zelfde manier belasten als eigenaars in eigen land

Zowat 150.000 Belgen die vastgoed in het buitenland bezitten, krijgen volgend jaar een vragenlijst van de fiscus in de bus. Daarin moeten ze de waarde van hun stulpje(s) aangeven. Zo kan hen een fictief kadastraal inkomen (KI) worden toegekend, zodat ze op dezelfde manier als de bezitters van vastgoed in België belast kunnen worden.

Ons land werd recentelijk veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, omdat het vastgoed in het binnen- en buitenland niet op dezelfde manier belast. Dat leidt tot een beperking van het vrij verkeer van kapitaal.
Vastgoed in België wordt belast op basis van het KI. Dat is een bedrag dat doorgaans al in de jaren zeventig werd toegekend aan een eigendom en de toenmalige verhuurwaarde ervan weerspiegelde.

Gaat het om een tweede verblijf of om een pand dat wordt verhuurd aan een particulier, dan wordt de belasting berekend op het KI dat eerst wordt geïndexeerd en vervolgens met 40% wordt verhoogd. Gaat het om een pand dat wordt verhuurd aan iemand die het voor zijn beroep gebruikt, dan moet de eigenaar de reëel ontvangen huur aangeven. Die wordt dan wel verminderd met een aftrek voor allerlei kosten.

Voor buitenlands vastgoed is dat anders. Dat wordt altijd belast op de effectief ontvangen huur of op de huurwaarde. Dat laatste is de huurprijs die men kan krijgen als men zou verhuren.
De belasting van een huis of appartement in het buitenland is daardoor vaak minder gunstig dan die van een gelijkaardig pand in eigen land.

Om aan de bezwaren van het Europees Hof tegemoet te komen, wordt dit laatste nu gewijzigd op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij wil voor buitenlands vastgoed hetzelfde systeem invoeren als in België en er een KI aan toekennen.

Om het te kunnen ramen, gaat de fiscus aan de betrokkenen vragen waar hun buitenlands pand ligt en wat de huidige verkoopwaarde ervan is. Kunnen ze die niet bepalen, dan vraagt de fiscus de aankoopprijs, evenals de kostprijs van verbouwingen.

De fiscus hoopt tegen maart 2022 met de verwerking rond te zijn, zodat de eigenaars het KI nog kunnen opnemen in hun belastingaangifte die ze dat jaar moeten indienen.

Globaal zal dat leiden tot een lagere belasting van de buitenlandse eigendommen.
Van Peteghem hoopt niettemin op extra aangiftes, zodat de ontvangsten voor de schatkist even hoog blijven.

Bron: HLN Online – 3/12/2020

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK