20.10.2020

We blijven vlotjes tweede verblijf in de zon kopen.

Spanje

De voorbije jaren kochten elke keer opnieuw meer dan 3.000 Belgen een optrekje in Spanje, een veelvoud van het aantal transacties in andere populaire landen. Vandaag is Spanje het kneusje van de tweedeverblijvenklas. “We moeten niet rond de pot draaien: 2020 is een dramatisch jaar voor de tweede verblijven aan de Costa’s”, vertelt Leen Vermeulen, die er met Hip Estates al bijna een kwarteeuw aan de slag is. “Corona heeft Spanje hard getroffen en de grenzen gingen pas erg laat opnieuw open. Daardoor viel de verkoop van maart tot juni quasi volledig stil. De bouwpromotoren probeerden wel klanten te lokken door de reservatiekost te verlagen en een terugbetaling te garanderen als de klant na een bezichtiging niet overtuigd was, maar daar ging bijna niemand op in.”

Zodra de grenzen in juli opnieuw openden, keerden de toeristen én de kandidaat-kopers terug, maar de vreugde was van korte duur. “De zomer was goed. Voor erna hadden we heel wat afspraken van de lente naar de herfst verzet, maar begin september kleurde de Belgische overheid het Spaanse vasteland opnieuw rood in en moesten we alles annuleren. Naar de herfstvakantie toe merken we weer wat beterschap. Intussen is de hele Costa Blanca, die veruit het populairste is, al een poosje weer oranje, alleen weet bijna niemand dat. Spanje heeft op dit moment de perceptie tegen en dat schrikt mensen af.”

De drempelvrees wordt ook niet verlaagd door spectaculaire koopjes, want die zijn er niet. “Bij de vorige crisis was er een enorm overaanbod en dat moest koste wat het kost de deur uit, met als gevolg dat de prijzen in elkaar stuikten. Sindsdien zijn de bouwpromotoren veel voorzichtiger geworden. We stellen vast dat alle nieuwe projecten on hold worden gezet. Wat in de steigers staat, wordt afgewerkt. Veel ervan was reeds voor corona verkocht en wat nog beschikbaar is, wordt aangeboden met extra’s: airco, een meubelpakket, keukentoestellen, een afgewerkte tuin,… Soms krijg je bijvoorbeeld 10.000 euro korting in de plaats, maar reken zeker niet op grote percentages.”

Ondanks de coronacrisis vreest Leen Vermeulen niet dat Spanje op termijn zijn plaats als meest geliefd vakantieland zal moeten afstaan. “Daarvoor heeft Spanje te veel troeven: het mooie weer, de vlotte bereikbaarheid, de betaalbaarheid van het vastgoed, het goedkopere leven,… We merken nog steeds veel interesse, alleen kijken mensen op dit moment de kat uit de boom.”

Bron: HLN Online - 20.10.2020
https://www.hln.be/economie/corona-of-niet-we-blijven-vlotjes-tweede-verblijf-in-de-zon-kopen-maar-waar-doe-je-vandaag-de-beste-koopjes~aa165b09/?cb=ecf8f3e8263f027e52059c2102c96b04

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK