19.02.2022

Elke dag kopen 10 Belgen eigen Spaanse casa

De verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is vanaf de tweede helft van 2021 uit het dal geklommen, en de cijfers zijn beter dan voor corona. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar kochten maar liefst 11 Belgen per dag een tweede verblijf in Spanje, goed voor bijna duizend (999) woningen in totaal, aldus de vereniging van Spaanse notarissen. Dit is het op een na hoogste cijfer ooit genoteerd in een laatste jaarkwartaal. België staat met een marktaandeel van 5,5% op de vierde plaats van buitenlandse kopers, na de Britten, Duitsers en Fransen.

“De voorspelde inhaalbeweging heeft plaatsgevonden’, stelt Leen Vermeulen, zaakvoerder van Hip Estates, een van de grootste vastgoedspecialisten voor Spanje. “Ondanks de verkoop pas is herstart in april, toen opnieuw zonder quarantaineverplichting kon worden gevlogen, verkochten wijzelf in 2021 zelfs beter dan in 2018 of 2019, voor de pandemie.” In totaal kochten 3.459 landgenoten, ofwel 9,47 per dag, vorig jaar een casa aan een of andere costa.

Costa Blanca grote trekpleister
Vooral de regio’s Comunidad Valenciana, Murcia en Costa del Sol waren erg populair. “Belgen willen vooral genieten in Spanje”, weet Vermeulen. “Ze zoeken daarom ruime en luxueuze nieuwbouwappartementen en -villa’s, bij voorkeur in een resort met ontspanningsfaciliteiten op wandelafstand. Het is niet verwonderlijk dat de regio Alicante-Murcia aan de Costa Blanca nog steeds het populairst is.

Deze zonnige regio op amper twee uren vliegen van Brussel en de regionale luchthavens van Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik is makkelijk bereikbaar, met een ruime keuze aan betaalbare vluchten.” Bijna de helft van de Belgische aankopen ligt in Alicante, zo blijkt uit cijfers van de Spaanse registratiekantoren. Murcia, de provincie waar de Costa Calida ligt, staat op plaats drie, na Malaga waartoe de duurdere Costa del Sol behoort.

Ook in Spanje stegen de vastgoedprijzen tijdens de pandemie enorm, met ongeveer 10%. Toch blijft het volgens de gespecialiseerde Belgische verkoopkantoren een aantrekkelijke en toegankelijke markt. “Je koopt in de regio Alicante al een mooi, volledig ingericht nieuwbouwappartement met twee slaapkamers, evenveel badkamers en zwembad vanaf 169.000 euro, en een villa vanaf 280.000 euro”, weet Vermeulen van Hip Estates. “Reken daarbij dat het leven hier een stuk goedkoper is en het beste klimaat van Europa - vandaag 18 februari zo’n 23 graden en een helblauwe hemel, krijg je er gratis bij.”

Persartikel verschenen in HLN Sven Ponsaerts
https://www.hln.be/economie/elke-dag-kopen-10-belgen-eigen-spaanse-casa~a1fa357b5/?cb=e4b31c30c173cf45cbc7c2a2b507bae9&auth_rd=1

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK