25.12.2023

Gepensioneerden Benny en Chantal kiezen voor goedkoper leven in Spanje

Hip Estates in de pers:

Als we Benny bellen terwijl bij ons de regen tegen het raam klettert en het buiten pikdonker is, staat hij nog op de golfbaan. Ook dat is een van de voordelen van Spanje: de lengtes van de dagen schommelen er minder dan bij ons en dus is het er in deze periode van het jaar langer licht. “Ik draag een T-shirt en een short. Als de zon ondergaat moet ik wel een jasje aantrekken, maar het verschil met België is enorm. Elke dag staan we op met de zekerheid dat we de zon te zien krijgen. Dat is zalig. Meestal is ze ’s ochtends al van de partij en ontbijten we op het terras.”

Wij, dat zijn Benny Coopman (63) en zijn vrouw Chantal Tyberghein (59). Het koppel verblijft sinds begin oktober aan de Costa Blanca. Enkel tijdens de feesten keren ze even terug naar ons land. “De drie kinderen hebben een eigen zaak in Oostende. Onze dochter baat met haar man het Italiaanse restaurant Trattoria Ensorito uit en onze tweelingzonen runnen The Catch, een visrestaurant en cocktailbar. In de drukke periode die eraan komt, helpen we graag een handje en springen we met veel plezier bij voor de opvang van de kleinkinderen.”

“Kort na nieuwjaar zoeken we wel opnieuw de Spaanse zon op. We verblijven er dus bijna de hele herfst en winter.” De tijd tussen de twee bestemmingen aan zee is doorheen het jaar bijna gelijk verdeeld. “Of er niet al te veel geregel bij komt kijken om op twee adressen te wonen? Ze bevinden zich allebei in Europa, hé. We hoeven in Spanje onze ziekteverzekeringskaart maar te tonen en alles wordt netjes afgehandeld door de mutualiteit. Onze kinderen houden thuis een oogje in het zeil en als er iets dringend is, staan we er zo met een van de vele dagelijkse vluchten vanuit de luchthaven van Alicante hier een halfuur vandaan.”

“Op beide locaties hebben we een energiecontract, een internetabonnement en verzekeringen die we gewoon laten doorlopen. Maar in Spanje kost het allemaal minder. Ik stond vooral te kijken van de omnium voor de wagen die we overbrachten. In België betaalde ik 950 euro en in Spanje amper 315 euro. Met de 635 euro die we overhouden, kunnen we talloze keren op restaurant, al kost ook dat niet veel. Een dagschotel met drie gangen is er al vanaf 11 euro. Vaak krijg je er een halve fles wijn bij. In de winkel kom je met 20 euro al een eind, terwijl er in een Belgische supermarkt nauwelijks iets in je kar ligt als je voor 50 euro koopt.”

Het goedkope leven en het klimaat zijn de voornaamste pluspunten die Belgische overwinteraars aanhalen, maar voor Benny en Chantal is er nog een derde. “Er valt zoveel te doen. In de buurt is er een tennisveld waar we gratis mogen spelen, ik golf dikwijls en we maken samen vele tochtjes op onze elektrische fietsen. We bezoeken graag de steden in de buurt: Alicante, Murcia, Valencia en Cartagena. In het voorjaar willen we ook een autotrip maken richting Sevilla en Granada in het zuiden. En onlangs kochten we een bootje.”

Het koppel verveelt zich geen seconde en profiteert volop van het goede leven. “Met ons tweetjes en met de vele nieuwe vrienden die we al maakten. Dat gaat vanzelf, want in ons complex zijn 8 op de 10 eigenaars Belgen. In de hele regio van Orihuela Costa vormen ze de grootste groep buitenlanders”, vertelt Benny, die samen met zijn vrouw voor een nieuwbouwappartement in El Raso koos. “Om de markt af te tasten, bezochten we eerst de beurs Second Home in Gent en nadien deden we een bezichtigingstrip van drie dagen met het makelaarskantoor Hip Estates. Nog voor we op de terugvlucht zaten, hadden we getekend. Zo overtuigd waren we.”

De Oostendenaars lieten hun oog vallen op een flat in Oasis Beach. Dat is een bij Belgen razend populair concept met een aantal lage appartementsblokjes rond een gemeenschappelijke tuin met een zwembad en vaak nog extra faciliteiten, zoals een fitness. Vandaag is al de vijftiende fase in de verkoop en heb je er een appartement vanaf 239.000 euro. “Vroeger reisden we veel, ook ver, naar Afrika en zo. Nadien hadden we een camper waarmee we rondtrokken, maar toen werkte Chantal nog. Voor ons pensioen zochten we een vaste stek en Spanje was ideaal. Behalve dan in juli en augustus, want dan is het voor ons echt te warm. Dan blijven we in Oostende, waar we een strandcabine hebben. We genieten dus het beste van twee werelden.”

https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-zuid/areabeach-iii-el-raso-guardamar-del-segura

Artikel in HLN op Kerstdag:
https://www.hln.be/geld/gepensioneerden-benny-en-chantal-kiezen-voor-goed-koper-leven-in-spanje-veel-etentjes-met-de-635-euro-die-we-bespaarden-op-verzekering~a523f8df/

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK