17.08.2017

Makelaars hameren op bankgarantie voor veilige aankoop op plan

De Belg is deze vakantie al massaal naar Spanje op reis geweest en heeft er ook massaal veel vastgoed gekocht. De verkoop loopt zelfs zo hard dat wie een appartement of huis wil op een goede locatie daar al gauw acht maanden op moet wachten. Gespecialiseerde makelaars waarschuwen om bij zulke aankopen op plan altijd een bankgarantie te eisen. Niet elke bouwpromotor kan die immers voorleggen en dat is niet 100 procent veilig.

Het Spaanse bureau voor statistiek noteerde in juni 8.466 vastgoedaankopen – ofwel 282 per dag - in Alicante, Valencia en Malaga, drie provincies langs de Middellandse Zee. De Belgen horen daar steevast tot de beste klanten. Voor hen is de ligging het allerbelangrijkste, zelfs al gaat het om een tweede verblijf. “Een goede locatie is een plek dicht bij de zee en de winkels. Vooral voor de kopers die hun woning aan vakantiegangers willen verhuren. En zij zijn steeds talrijker binnen de groep van 3.000 landgenoten die jaarlijks iets in Spanje kopen”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates, een makelaar die al 23 jaar actief is op het Iberisch schiereiland.
Ook de flats en villa’s met een mooi uitzicht op een golfdomein behoren tot het vastgoed met een prima locatie. Voormalige K3-ster Josje Huisman kocht onlangs een optrekje op zo’n plek aan de Costa Blanca. Op zulke resorts worden er tegenwoordig vijf à zes verkopen per dag afgesloten. Dat is enorm en de bouwpromotoren kunnen dan ook de vraag niet meer volgen. Het gevolg is dat de wachttijden oplopen en alles op plan wordt verkocht.

Belgen verkiezen nochtans om iets te kopen wat er al staat, zodat ze alles aan een grondige inspectie kunnen onderwerpen. “Maar wie vandaag voor een bezichtigingstrip naar Spanje reist, keert vaak een beetje teleurgesteld huiswaarts, want de beste panden zijn al verkocht. Voor wie de lat hoog legt, zit er niets anders op dan geduld uit te oefenen en op plan te kopen.”
Leen Vermeulen benadruk dat zoiets 100 procent veilig is. “Ten minste als je een bankgarantie hebt. Dat werkt zo: om je huis te reserveren, betaal je 3.000 euro voorschot en binnen de maand 30 % van het totaalbedrag plus 10 % btw. Dat bedrag komt op een derdenrekening van de advocaat en wordt pas overgemaakt aan de bouwpromotor als die een bankgarantie kan geven. Lukt dat niet, dan raden wij de aankoop af.”
“Voor de grote spelers is dat geen probleem, maar bij kleinere promotoren die mee willen profiteren van het succes ligt dat anders. Zij lenen eerst de grond waarop ze bouwen en kunnen in dat geval geen bankgarantie geven. Anderen laten jou vooraf de grond kopen, ook al hebben ze die officieel nog niet in hun bezit. Zulle praktijken bevinden zich in een grijze zone en vroeg of laat loopt het ongetwijfeld een keertje mis. Dat wil niemand en daarom is het belangrijk om met een erkend makelaar te werken die een advocaat inschakelt om alles uit te pluizen.”

Dat geldt ook voor wie meteen iets wil kopen en hoopt een gouden zaak te doen met een van de vele goedkope bankbeslagen die nu op de markt komen. “Vaak worden ze als nieuwbouw voorgesteld”, waarschuwt Leen Vermeulen. De huizen zijn nooit bewoond geweest, maar al zeven of acht jaar oud omdat ze tijdens de crisis niet verkocht geraakten. Daar duikt achteraf wel eens een gebrek of. Sommige bevinden zich ook in een complex dat helemaal verlaten is. Daar beleef je allesbehalve een droomvakantie.”

Persbericht Hip Estates

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK