16.12.2022

Nieuwe Spaanse hype trekt massa kopers

Vergeet een Spaanse casa aan de kust of op een golfdomein. De nieuwe hype is een tweede verblijf op een domein met het grootste kunstmatige meer van Europa. Onze woonexpert trok naar de Costa Calida en stelt er vast dat heel wat Belgen er iets kopen nog voor er een bouwvergunning is afgeleverd. Is de hype terecht en is het veilig om er nu al iets aan te schaffen? En welk instapklaar vastgoed is er in de regio voor wie niet wil wachten?

Vorige jaar kochten 3.410 landgenoten een tweede verblijf in Spanje. Dit jaar was dat aantal eind september al overschreden. Een plek onder de zuiderse zon blijft dus immens populair. Hier en daar hoor je wel stemmen opgaan dat de markt aan het afkoelen is, maar dat vertaalt zich nog niet naar de officiële cijfers van de notarissen.

Op Santa Rosalia aan de Costa Calida, de streek net ten zuiden van de Costa Blanca, merken ze daar absoluut niks van. Op dat resort van 12,4 hectare is een nieuw concept ontwikkeld, omdat de kust langzaam volgebouwd is en omdat er al meer dan genoeg golfdomeinen zijn. “Santa Rosalia is absoluut uniek. Je waant je daar een beetje op de Caraïben, met hagelwitte stranden en azuurblauw water”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates.

Als we rondom ons kijken en een immense waterpartij zien, op een plek die tot voor een paar jaar een dorre vlakte was, kunnen we haar alleen maar gelijk geven. “Dit is het grootste kunstmatige meer van Europa. Het heeft een oppervlakte van 16.000 m² met in het midden twee eilanden waarvan er op één een beach club is aangelegd. Je kan zonnebaden op de stranden of een van de vele watersporten beoefenen op het meer.”

Aan de Costa de Sol bestaat al een gelijkaardig, kleinschaliger project en op een uur van Madrid wordt volop gewerkt aan een nog groter meer dat volgend jaar geopend wordt, maar daarrond is er geen bewoning mogelijk. Op Santa Rosalia daarentegen is er in totaal plaats voor 1.500 huizen en appartementen. Die worden niet allemaal in één keer gebouwd maar in fases ontwikkeld.

Dat lesje hebben de Spanjaarden na de vorige crisis wel geleerd. Sindsdien zijn ze veel bedachtzamer. Op Santa Rosalia zijn verschillende promotoren actief en telkens ze iets op de markt brengen, vliegt het de deur uit. Dat is niet verwonderlijk, want dit resort is door het meer en het uitzonderlijke karakter ervan een droom voor gezinnen met kinderen en ook wel voor investeerders die tijdens het hoogseizoen willen verhuren en daarbuiten zelf van hun tweede verblijf willen genieten. Het succes is zo groot dat het meeste vastgoed al uitverkocht is nog voor er een bouwvergunning is afgeleverd.

Het wachten op een bouwvergunning is een probleem waar ze momenteel in elke toeristische regio in Spanje mee kampen. “Na het afschaffen van de lockdowns nam de vraag naar vastgoed zo fel toe dat de administratie niet kon volgen. Er ontstond een aanzienlijke achterstand en die zorgt vandaag nog altijd voor vertragingen. Omdat ook het aanbod van instapklaar vastgoed zo schaars is geworden, moeten kopers geduld uitoefenen als ze een kwalitatief nieuw of recent tweede verblijf willen.

Er snel bij zijn, is de boodschap en dat is de reden waarom mensen op Santa Rosalia, op een half uur van de luchthaven van Murcia en een uur van die van Alicante, al kopen nog voor een bouw vergund is. “De grote lijnen van een project zijn natuurlijk al afgetoetst binnen een globaal goedgekeurd plan. Maar er is voor elk gebouw ook een specifieke vergunning nodig. Wie daar niet op wil wachten, ondertekent een reserveringscontract en betaalt een voorschot van 6.000 euro. Van zodra de stedenbouwkundige dienst het bouwdossier heeft behandeld, heb je de keuze om je reservering te bevestigen of op te zeggen. In dat tweede geval word je geld uiteraard teruggestort”, aldus Vermeulen.

Zodra de vergunning er is, kan het vlug gaan. Een bouw neemt in Spanje meestal maar een paar maanden in beslag. Maar op Santa Rosalia zul je sowieso geduldig moeten zijn. Wie dat is, wordt wel beloond met een huis of appartement aan een lagere prijs. De lanceringsprijzen voor een appartement met twee slaap- en badkamers bedroegen 220.000 euro en die voor huizen met drie slaap- en badkamers 334.000 euro. Reken wel op maandelijkse kosten van zo’n 200 euro.

We waarschuwen onze klanten dat ze zich niet mogen blindstaren op die bedragen. Door de hogere bouwkost en het grote succes is het niet uitgesloten dat de promotoren de prijzen optrekken. Als je al een reserveringscontract hebt ondertekend, ben je niet verplicht om daarop in te gaan. Door de grote troeven van dit project ben ik er wel van overtuigd dat je altijd een goede zaak doet in vergelijking met de kopers die pas binnen een paar jaar instappen. Een appartement dat in een latere fase van een project wordt gebouwd, kost al gauw een paar tienduizend euro meer dan een gelijkaardig uit de eerste fase. En als je de prijzen vergelijkt met die aan de Belgische kust is Spanje nog altijd een pak betaalbaarder. Het mooie weer en goedkopere leven krijg je er gratis bij.

Wie in de regio een tweede verblijf wil kopen om er vrijwel meteen in te trekken, heeft vandaag niet zoveel keuze. Wij selecteerde voor u deze instapklare appartementen nabij Los Urrutias. In dit project zijn er nog enkele appartementen beschikbaar die tegen promoprijzen tussen de 140.000 en 170.000 euro worden aangeboden. Voor dat bedrag krijg je twee slaapkamers en een badkamer en kijk je uit op de Mar Menor. Op het complex is een zwembad aangelegd. Klik hier voor meer info: https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-calida/appartementen-te-koop-aan-de-mar-menor-murcia-costa-calida-spanje

Bron: HLN.be door Bjorn Cocquyt - 16-12-22

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK