20.07.2023

Nooit kochten zoveel Belgen een huis in Spanje

Vorig jaar kochten 4.635 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Dat zijn gemiddeld 13 Belgen per dag. Volgens de vereniging van Spaanse notarissen waren het er nooit meer. Maar met welke kosten moet je rekening houden als je een huis in Spanje koopt? Investeer je best in een nieuwbouw of bestaande woning? Welke belastingen betaal je? En hoe weet je of het veilig is?

Afhankelijk van de regio waar je koopt, betaal je meer of minder overdrachtsbelasting. Om te lenen ben je beter af in België en wie vandaag een casa kiest die er al staat, kan er nog deze zomer op vakantie. Leen Vermeulen van Hip Estates, dat al meer dan een kwarteeuw gespecialiseerd is in Spaans vastgoed, zet alle belangrijke feiten op een rijtje.

Welke bijkomende kosten zijn er?
Reken op ongeveer een 3 procent voor de notaris en registratie, voor het aanvragen van een NIE (verplicht fiscaal identificatienummer), voor het zegelrecht… Zowel de btw bij nieuwbouw als de overdrachtsbelasting bedragen 10 procent. Die laatste is in sommige regio’s minder, bijvoorbeeld 8 procent aan de Costa Calida. Alles bij elkaar gaat het om 13,5 procent van de verkoopprijs bij een herverkoop en 14,5 procent bij een nieuwbouw. Als je leent in Spanje, komt daar 1,5 procent bovenop.
Het loon van een advocaat bedraagt dikwijls 1 procent (+21% btw) van de aankoopsom in het geval van een nieuwbouw. Dat van de makelaar zit verrekend in de prijs. Bij een bestaande woning worden de tarieven in schijven bepaald. Een gangbare makelaarscommissie is daar 3 procent.

Waarin verschilt een nieuwbouw van een bestaand huis?
De kwaliteit van de huizen verbetert elk jaar, dus er gaapt al snel een groot verschil tussen oud en nieuw. Het bouwen op zich duurt niet zo lang, maar om ook de nodige documenten te verzamelen moet je in totaal vijftien tot achttien maanden incalculeren. Als de werf al is opgestart, is dat uiteraard korter. De promotoren hebben nog altijd voldoende gronden op goede locaties, maar die huizen daar zijn gegeerd en dus duur.

Hoe weet je of je veilig koopt?
Wij raden elke klant aan om een advocaat of een gestor in te schakelen die nagaat of er schulden of bouwovertredingen op het pand rusten. Ook adviseren we de klanten om steeds alle betalingen uit te voeren op de beveiligde en verzekerde derdenrekening van de advocaat. Van zodra hij alles onderzocht heeft en het licht op groen zet, kun je met een gerust hart kopen. De advocaat zorgt er ook voor dat alles op correcte wijze op jouw naam wordt ingeschreven.

Wanneer krijg je de sleutels?
Een wederverkoop is beklonken tussen de vier en zes weken. Alles hangt af van de volmachten die aan de advocaat gegeven zijn. Als die er al zijn en niet meer in België moeten getekend worden, gaat het snel. Als er een lening aan te pas komt, duurt het wat langer.

Wat als je wilt lenen?
Over het algemeen is lenen in België goedkoper. De tarieven in Spanje schommelen momenteel rond de 6 procent. Voor een lening goedgekeurd wordt, moet je bewijzen dat je een vast inkomen hebt. Afhankelijk van de bank, moet je ook zelf 40 procent van het aankoopbedrag en de kosten financieren.

Welke belastingen betaal je nadien?
Naast de grondlasten (IBI) en de vuilnisbelasting, die vaak al elders in verwerkt zit, is er ook de niet-residententaks die wordt berekend aan de hand van de kadastrale waarde. Het bedrag verschilt per gemeente. Om een idee te hebben, mag je voor een huis van 300.000 euro rekenen op een IBI van 300 euro, een even hoge belasting als tweede verblijver en 120 euro aan huisvuiltaks.

Wat als je verkoopt?
Globaal bekeken moet je 19 procent afstaan op de winst, dat is het verschil tussen de aankoop- en verkoopkosten waarvan je de prijs voor vergunde werken mag aftrekken. Er wordt ook tijdelijk 3 procent ingehouden om eventuele openstaande schulden te dekken. Als die er niet zijn en/of er weinig of geen meerwaardebelasting verschuldigd is, kun je die terugvorderen, maar dat kan tot een jaar duren.

Te koop in Spanje:
Op iets minder dan 10 kilometer van de geliefde stranden van Guardamar wordt een nieuwe verkaveling aangelegd met geschakelde en halfopen woningen. Naast drie slaap- en twee badkamers beschikken ze over een groot dakterras waar plaats voorzien is voor een jacuzzi.
Een eigen, compact zwembad kost 14.900 euro. De bewoonbare oppervlaktes variëren van 85 tot 97 m².
https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-zuid/moderne-villas-in-een-pittoresk-dorpje-nabij-de-kust-in-san-fulgencio-costa-blanca-zuid-spanje

BRON: HLN - Juli 2023

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK