24.06.2022

Onder de Spaanse zon: blik van de expert

Wat zijn de populairste regio's in Spanje voor een tweede thuis?

"De regio's rond de Spaanse stad Alicante zijn heel populair, met twee uurtjes vliegen ben je er al. De trekpleisters zijn Costa Blanca en Costa del Sol. Maar door een nieuwe luchthaven in Murcia wordt ook de Costa Cálida een nieuwe hotspot.
Alicante heeft het hele jaar door een zonnig klimaat. Ook de cultuur en gastronomie zijn niet onbelangrijk. Je hebt natuurparken in de buurt voor wandelliefhebbers en goede restaurants voor de foodies."

Wat zijn de eerste stappen die je moet zetten als je een tweede woning aankoopt?

"Als een klant bij ons op bezoek komt, bepalen we eerst en vooral de locatie. Dat doen we door de voor- en nadelen na te lopen.
Daarnaast bekijken we de verschillende woningen en zoeken we uit welke het beste past. Wil je er alleen in de wintermaanden verblijven? Dan is een appartement gericht op het zuiden ideaal.
We bekijken de kosten en de fiscaliteit en organiseren ook altijd een inspectiereis."

Wat zijn de stijltrends?

"Kamerhoge ramen en grote patio's zijn favoriet. Vroeger zag je vaak de klassieke, zwart-witte, moderne uitstraling. Die is nu ingeruild voor natuurlijk materialen, zachte tinten en accentmuren van natuursteen."

Er zijn verschillende optie: bouwen, renoveren of kopen. Wat kun je best kiezen?

"Vroeger was de bouwkwaliteit in Spanje heel slecht, oude huizen zijn bijvoorbeeld niet geïsoleerd. De huidige bouwnormen zijn veel beter, daarom laat je een renovatieproject het liefst links liggen en kies je voor nieuwbouw."

Een tweede verblijf is een grote stap. Wat zijn veel voorkomende valkuilen?

"Betaal zeker niet zomaar aan een verkoper, maar stort je geld op een beveiligde derdenrekening. Je makelaar begeleidt je met een Spaans advocatenbureau, dat de nodige onderzoeken doet over het goed, voordat je naar de notaris gaat. Let op dat je een beroep doet op een degelijke makelaar met ervaring en een uitstekende reputatie."

Bron: Stijlvol Wonen - editie juli 2022

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK