25.01.2023

Riante villa in Spanje? Vergeet de vermogensbelasting niet

Riante villa in Spanje? Vergeet de vermogensbelasting niet

Goed en slecht nieuws voor wie vastgoed in Spanje heeft. Sinds 1 januari heeft de Spaanse federale overheid een nieuwe solidariteitsbijdrage voor vermogenden ingevoerd.

Een jaarlijkse belasting op uw totale vermogen kennen we in België niet. Maar in veel andere landen bestaat die wel.
Spanje kent sinds 2012 een vermogensbelasting, de impuesto sobre patrimonio. Die treft niet alleen inwoners van Spanje, maar kan ook gelden voor de ruim 59.000 Belgen met een eigendom in Spanje, op de Balearen of de Canarische eilanden.
Een inwoner van België is de Spaanse vermogensbelasting verschuldigd als zijn (vakantie)woning in Spanje meer dan 700.000 euro waard is. Is een koppel samen eigenaar van een vakantiewoning, dan ligt de grens op 1,4 miljoen euro. De tarieven van de vermogensbelasting zijn progressief: ze stijgen met de waarde van uw bezittingen en gaan van 0,2 tot 3,5 procent.

Deelstaten met fiscale autonomie

Behalve de federale regeling moet u ook de regionale bekijken. Spanje bestaat uit 17 deelstaten met elk hun fiscale autonomie.
Ze hebben de bevoegdheid vrijstellingen en verminderingen toe te kennen voor onder meer de vermogensbelasting. ‘Niet-inwoners van Spanje kunnen kiezen tussen de federale regeling of de regionale. Ze kunnen voor de meest voordelige gaan’, zegt Evelyne Van der Elst, advocate bij Cazimir.
De regionale regels kunnen een stuk voordeliger zijn. Sommige regio’s hebben de vermogensbelasting afgeschaft, waardoor buitenlandse eigenaars van een tweede verblijf die nooit moeten betalen. Dat was al langer het geval in Madrid. Eind 2022 volgde Andalusië. ‘De bedoeling is vermogende residenten en investeerders naar Andalusië te brengen en zo de economische activiteit en de werkgelegenheid te bevorderen’, zegt Van der Elst. Andere regio’s zijn ‘strenger’ dan de federale overheid. In Valencia is de vrijstelling beperkt tot 500.000 euro.

Nieuwe solidariteitsbijdrage

De evolutie waarbij regio's de vermogensbelasting afschaffen, is een doorn in het oog van de federale politici. ‘Het creëert volgens sommige beleidsmakers oneerlijke concurrentie tussen de regio's waarbij buitenlandse investeerders alleen nog focussen op de fiscaal interessante regio's’, zegt Van der Elst. ‘Om dat tegen te gaan is op 1 januari een bijkomende federale vermogensbelasting ingegaan, onder de vorm van een solidariteitsbijdrage.’
Die solidariteitsbijdrage is verschuldigd op het hele Spaanse grondgebied, ook in de regio’s die geen vermogensbelasting kennen. ‘Het gevolg is dat elke buitenlander met een groot Spaans vermogen, ongeacht de locatie, een vorm van vermogensbelasting zal betalen’, zegt Van der Elst. ‘Groot’ betekent een Spaans nettovermogen van meer dan 3 miljoen euro. Pas vanaf dat bedrag is de nieuwe federale heffing van toepassing.
Voor niet-inwoners wordt niet alleen het Spaans vastgoed geteld, maar ook een participatie in een Spaanse vennootschap. Naar analogie met de vermogensbelasting is er een vrijstelling van de eerste 700.000 euro en kunnen de progressieve tarieven oplopen tot 3,5 procent.
De meeste Belgen met een tweede verblijf in Spanje blijven buiten schot. Uit gegevens van de federale overheidsdienst Financiën blijkt dat de gemiddelde waarde van de Spaanse huizen (niet gronden) in Belgische handen zo’n 200.000 euro is. 46 Belgische belastingplichtigen hebben voor ten minste 3 miljoen euro activa in Spanje en worden dus wel getroffen.
Betaalt u al een (regionale) vermogensbelasting? Dan wordt de verschuldigde solidariteitsbijdrage verminderd met de in hetzelfde jaar betaalde vermogensbelasting.

Vermogensbelasting beperken
Het is niet langer mogelijk om de vermogensbelasting te beperken door de aankoop via een Belgische vennootschap.
‘Tot nu was het voor een vakantiewoning met een aanzienlijke waarde mogelijk de vermogensbelasting te beperken door de aankoop via een Belgische vennootschap. Er moest geen vermogensbelasting betaald worden omdat het Spaanse vermogen niet in het directe bezit was van de belastingplichtige. Maar een wetswijziging sloot die piste’, zegt Van der Elst.
‘De aandeelhouders van Belgische vennootschappen met Spaans vastgoed betalen ook vermogensbelasting op hun Spaans vastgoed, zodra de activa van de vennootschap voor meer dan 50 procent uit Spaans vastgoed bestaan.’ De vermogensbelasting wordt op dezelfde manier berekend zoals hierboven besproken.
‘Een optie om de vermogensbelasting te beperken is een lening aangaan voor de aankoop van het Spaanse vastgoed’, zegt Van der Elst. Voor de vermogensbelasting wordt alleen gekeken naar de nettowaarde van het pand. Het uitstaande kapitaal van een lening kan in mindering worden gebracht van de belastbare basis.

Bron: De Tijd

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK