12.12.2018

Spanje, een aanrader voor ondernemers

Op een druilerige dag dromen we allemaal wel eens van een persoonlijk plekje onder de Spaanse zon.
Maar de meeste dromen zijn bedrog, helaas soms ook letterlijk: heel wat mensen investeerden hun spaarcenten in een frauduleuze fata morgana.
Gelukkig kan het ook anders! Wij spraken met Hip Estates, Vlaams vastgoedmakelaars die hun sporen al lang verdiend hebben.

Kwaliteit als rode draad in de regio met het beste Europese klimaat
Leen Vermeulen en Steven Theunis zijn al jaar en dag de dynamische, drijvende krachten achter Hip Estates.
Hun bedje leek nochtans gespreid in België, waar ze als verzekeringsmakelaars hun klanten van een goede polis en zichzelf van een dito inkomen verzekerden.
Ondanks die financiële zekerheid en een Belgische basis in Schilde, werd het al snel duidelijk dat ze iets anders wilden.
De Spaanse zon en de lokale levensstijl werkten als een magneet, en binnen de kortste keren werd duidelijk dat hun nieuwe levenspad niet langer leidde over files op de E19, maar dat ze vaker de "route du Soleil" wilden zien.
Als toerist hadden ze aan de Costa Blanca hun hart verloren, en ook op hun nieuwe professionele piste kon die regio hen helemaal bekoren.

Volgens de WHO heeft de Costa Blanca het beste klimaat in heel Europa en voor Vlaamse vakantiegangers en kandidaat-kopers is er nog een extra troef: op nauwelijks twee uur vliegen is de Costa Blanca vlot én veelzijdig bereikbaar, nu ook Antwerp Airport met de regelmaat van de klok op Murcia en Alicante vliegt.
Het mooiste? Deze toeristische trekpleister herbergt een attractief assortiment vakantiewoningen met een verbluffende prijs-kwaliteitverhouding.

Bereikbaar, in meer dan één opzicht
Het prijskaartje is inderdaad een extra troefkaart: elke dag kopen twaalf Belgen een woning in Spanje. Een nieuw en comfortabel "Spaans stekje" met twee slaapkamers, gedeeld zwembad en ondergrondse parking kan al vanaf 150.000 euro. Op die manier wordt een droom plots erg bereikbaar, zeker als je bereid bent om een kleine lening aan te gaan en je eigendom ook te verhuren.

Een Spaanse droom met Vlaamse voorzichtigheid
Hoewel zon en strand domineren aan de costa's zitten er in het schaarse Spaanse gras toch heel wat addertjes. De taak van de makelaar bestaat er onder meer in om te garanderen dat de Spaanse droom geen nachtmerrie wordt.
Jarenlange omgang met plaatselijke mensen in het volste vertrouwen, zorgt voor een waslijst aan contacten om op én mee te bouwen. Dankzij een uitgekiende en waterdichte werkwijze loopt de koper op geen enkel moment enig risico. Gereputeerde en ervaren advocaten leiden de hele procedure in goede banen, want de Spaanse wetgeving verschilt toch behoorlijk van de Vlaamse.

Ander land, andere wetten
Particulieren zouden weleens kunnen struikelen op deo Spaanse wegen: hoewel Spanje tot de EU behoort, heeft het land zijn eigen wetten en regels.
Zo is de rol van de notaris in Spanje niet vergelijkbaar met die van zijn Belgische ambtsgenoot. Een Spaanse notaris is een ambtenaar, die pas aan het einde van het traject kortstondig in beeld komt, terwijl hij in België al bij het begin een prominente plaats opeist.

Belangrijke rol voor de advocaat
In Spanje is het daarentegen de advocaat die een belangrijke rol heeft. Wij werken al jaren samen met bekwame advocaten. Een Spaanse advocaat onderzoekt de eigendomstitels, de bouwvergunning, het bewoonbaarheidscertificaat, de bankgarantie en zorgt voor een beëdigde vertaling voor onze klanten. Hij beveiligt de koper tegen de overname van schulden en kosten die op het goed zouden kunnen rusten. Maar ook na de verkoop spelen ze letterlijk en figuurlijk een sleutelrol: als de klant zijn volmacht geeft, regelt het advocatenkantoor naast het prille papierwerk ook heel wat praktische zaken voor de nieuwe eigenaars. Dat kan gaan van de aangifte van het KI tot het betalen van de waterrekening, zodat een klant bij aankomst geen koude douche krijgt als hij merkt dat het water is afgesloten.
Spaanse advocaten hebben een ander takenpakket en gelukkig ook een ander uurloon dan hun Belgische collega's: voor 70 euro per jaar kan je al heel wat zaken met een gerust gemoed uit handen geven.

Spanje is een gedroomde opportuniteit voor ondernemers met de Belgische mentaliteit
Leen en Steven hebben als mens en ondernemer het geluk gevonden in Spanje.
Is het land een aanrader onder ondernemers? Ligt Spanje bezaaid met opportuniteiten of is het zoeken naar een speld in een hooiberg?
Als je ondernemingszin kan koppelen aan de westerse werklust, is Spanje een land met veel mogelijkheden. Spanje bruist, maar heel veel zaken gebeuren met de "Spaanse" slag. Spanjaarden zelf gaan graag mee in dat typerende tempo, maar wie mikt op toeristen en hard wil werken, kan hier gouden zaken doen.
Of de lezers massaal naar Spanje moeten komen?
Uiteraard, en we helpen hen graag met hun zoektocht naar een Spaanse pied à terre.

Bron: KMO Insider (Johan Van Rooy) - december 2018

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK