22.11.2023

Steeds meer Belgen settelen zich definitief in Spanje

Belgen blijven massaal Spaans vastgoed kopen
De Spaanse zon heeft altijd al een zekere aantrekkingskracht op ons gehad, en daar heeft zelfs de recente economische crisis geen afbreuk aan gedaan, integendeel. Wij Belgen blijven massaal Spaans vastgoed kopen. Ook dit jaar stevent het aantal landgenoten dat een Spaanse aankoopakte tekent af op een record. Dat blijkt uit de officiële marktcijfers van de Registradores, de Spaanse notarisbarometer zeg maar.

De eerste negen maanden van dit jaar investeerden al 3.483 Belgen in Spaanse bakstenen. Het ziet ernaar uit dat in heel 2023 bijna 4.650 Belgen eigenaar van een Spaanse casa zullen worden. En dat is een record. Vorig jaar waren dat er 4.558, tien jaar geleden nog maar 2.664.

Kopen om het dure leven in België te ontvluchten
Opmerkelijk: meer en meer Belgen kopen in Spanje om het ‘dure’ leven in ons land te ontlopen. En dat is een groot verschil met vroeger.
Tot een paar jaar geleden kocht men vooral voor het eigen genot in Spanje: puur om te genieten van een tweede verblijf in de zon. Sinds enkele jaren was de focus wat verschoven naar verhuur, en werd er dus ook als investering gekocht. Maar sinds kort zien wij almaar vaker Belgen die kopen om het dure leven in België te ontvluchten.

Het aantal Belgische ingeschreven inwoners - in het Spaans: empadronados - steeg van 34.383 begin 2021 naar 36.979 (+2.596) begin 2022 (recentste cijfers). Eerst leek het een ietwat sporadisch fenomeen, aangespoord door de opeenvolgende crisissen, maar intussen wordt het een trend.
Een toenemend aantal Belgen ruilt zijn Belgisch bestaan letterlijk voor een ‘beter’ leven in Spanje en gaat er definitief wonen. Men verkoopt de veel duurdere woning in België voor een goedkopere casa. Wat overblijft, is mooi ‘leefgeld’ voor een meer comfortabel en minder stressvol leven.

Relaxter en goedkoper
Een veelgehoorde reden voor vertrek: het meer relaxte leven dat in het algemeen bovendien een stuk goedkoper is. Zo kost een volle winkelkar bij de Spaanse discounters wel de helft minder dan in dezelfde winkels hier. Algemeen is het leven er minstens 20 procent goedkoper. Ook al gingen de vastgoedprijzen ook in Spanje omhoog - de nieuwbouwprijzen stegen in een jaar met 5,3 procent - de aankoop van een woning is er nog altijd goedkoper. Voor een Spaanse woning betaal je vandaag gemiddeld 1.974 euro per vierkante meter, oftewel een kleine 200.000 euro voor een appartement van 100 m².
Al die Belgische inwijkelingen zijn lang niet enkel 65-plussers: de grootste groep (12.390) bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen de 45 en 64 jaar. Meer dan de helft van de Belgen die in Spanje kopen, is tussen 50 en 65 jaar.

In deze Spaanse regio's zijn de meeste ingeschreven Belgen te vinden:

  1. 13.013 Belgen in regio Valencia (vooral Alicante - Costa Blanca)
  2. 8.150 Belgen in Andalusië (vooral Málaga - Costa Del Sol)
  3. 5.559 Belgen in Catalonië (vooral Costa Brava en Barcelona)
  4. 4.360 Belgen op de Canarische Eilanden (vooral Tenerife)
  5. 1.805 Belgen in de regio van Madrid

Ook op zoek naar een droomwoning in Spanje?
Bekijk ons aanbod via https://www.hipestates.com/aanbod

Bron: hln.be

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK