28.07.2018

Thuis in Spanje

Jarenlang lieten Imka en Xavier Spanje links liggen, maar toch kochten ze net daar een appartement.
In een modern nieuwbouwcomplex, met zicht op een grote tuin met zwembad, geniet het gezin van de weinige tijd samen en de contacten met de vele Belgen die ze aan de Costa Blanca leerden kennen.

Als kind reisde Xavier vaak met de mobilhome naar Asturië, de Zuid-Spaanse streek waarvan zijn familie afkomstig is.
Voor zijn eerste vakantie met Imka wilde hij graag elders heen: het werd Mallorca.
"Intussen weet ik dankzij een vriendin hoe gezellig en prachtig het daar is, maar toen zaten we aan de 'slechte' kant van het eiland, tussen de meest luidruchtige toeristen" vertelt Imka.
Het was zó’n negatieve ervaring dat we Spanje een hele tijd links lieten liggen.
Dat veranderde toen het koppel zeven jaar geleden een trip naar de Costa Blanca cadeau kreeg.
We hadden onze twijfels, maar het werd een enorme meevaller. We begonnen zelfs stilletjes te dromen van een tweede verblijf in die regio.
De onderwijzeres/zumba-instructrice en de verzekeringsmakelaar bleven niet bij de pakken zitten, en zochten een optrekje tussen 150.000 en 200.000 euro in de buurt van Javea.
Omdat ze daar voor hun budget geen nieuwbouw vonden, zakten ze 150 kilometer af naar het zuiden.
«We wilden zoveel mogelijk projecten zien. Bij het eerste appartement bleven we een uur rondhangen. Bij alle andere bezichtigingen die volgden, waren we telkens binnen de 10 minuten weg, om ‘s avonds terug te keren naar de eerste locatie. Niet veel later beslisten we hier iets te kopen. We vonden vooral het concept schitterend: een complex met appartementsblokjes die allemaal uitkijken op een grote gemeenschappelijke tuin met zwembad.»

Gekocht op plan
Imka en Xavier waren lang niet de enigen die het als hun droomplekje beschouwden, want van dit type Oasis Beach-appartementen zijn er vandaag al meer dan duizend verkocht.
Bij elke nieuwe fase die gelanceerd wordt, verkopen ze als zoete broodjes.
«Wij zagen alleen een modelflat. De rest van het complex moest nog gebouwd worden, net als het grote winkelcentrum La Zenia Boulevard, aan de overkant van de straat. We kochten dus op plan, iets wat vrienden ons ten stelligste hadden afgeraden. Toch gingen we ervoor, omdat onze makelaar van de promotor een bankgarantie had geëist en hij een advocaat liet controleren of alles volgens de regels verliep. We moesten wel anderhalf jaar wachten tot alles klaar was. Dat was enerzijds handig, want zo konden we sparen voor de inboedel en rustig alles bij elkaar zoeken, maar anderzijds spannend, omdat de vastgoedcrisis nog vers in het geheugen lag. Gelukkig verliep alles vlekkeloos.»

De aankleding is elk seizoen anders
Imka en Xavier hebben intussen al een tweede Oasis-appartement, dat eind vorig jaar werd opgeleverd. Het is daar waar we te gast zijn.
«De flats zijn in een paar jaar tijd geëvolueerd. Ze zijn natuurlijk duurder geworden, maar ook groter en luxueuzer. Regendouches en hangtoiletten zijn standaard. Om helemaal aan onze wensen te doen, kozen we nog een paar extraatjes zoals indirecte verlichting in de badkamer, andere vloeren, uplighters en kunstgras op de terrassen...»
Ook dit appartement is op plan gekocht. Imka kon niet wachten tot het er stond, om zich helemaal te laten gaan bij de inrichting.
«Ik doe niets liever dan een huis aankleden. Dat verdient altijd de nodige aandacht, zelfs al gaat het om een tweede verblijf waar we alleen tijdens de vakanties zijn. Het mooie interieur zorgt ervoor dat we ons hier op ons gemak en thuis voelen. Dat hoeft niet eens veel geld te kosten. Heel wat spulletjes kocht ik in België voor een prikje bij Action of Weba. Ook Maisons du Monde behoort tot mijn favoriete winkels. Alle decoratie met spreuken komt van daar.
Ik kleed het appartement ook aan volgens de seizoenen. In de zomer gebruik ik graag felle, vrolijke kleuren en in de winter maak ik het wat warmer, onder meer met dekbedden waarop rendiertjes staan.
»

Kerstmis in short
Het begin van de winter is trouwens de favoriete periode van Xavier om naar hier te komen.
«Ik vind het fantastisch om tijdens de kerstvakantie in een short op het strand te kunnen wandelen. Imka komt het liefst in de herfstvakantie. Dan is het nog warm genoeg om te zwemmen en de zon doet dan extra deugd omdat het in België al een pak kouder is.»
Hoe dan ook, wanneer het gezin in Spanje verblijft, is er tijd om samen uitstapjes te maken en af te spreken met vrienden.
«We hebben hier zelfs een drukker sociaal leven dan in België. Zestig tot tachtig procent van de eigenaars zijn landgenoten. Dan ligt het voor de hand dat je nieuwe mensen leert kennen. Daar zijn al heel wat vriendschappen uit ontstaan. Zelfs in België spreken we een paar keer per jaar af en de rest van de tijd houden we contact via Facebook. Nu we er zo bij stilstaan, heeft ons tweede verblijf in Spanje ons leven al enorm verrijkt.»

Flat in feiten
Complex: Het appartement maakt deel uit van een complex met 110 appartementen rond een centrale tuin met ook een petanquebaan, een hoekje met fitnesstoestellen en een aparte, ondergrondse wellnessruimte met sauna en jacuzzi.
Meubilair: Een deel van het meubilair, zoals de tuinset van Bristol, is in België gekocht en met een vrachtwagen naar Spanje gebracht. Andere grote meubels, zoals de eetset van Jysk en de bedden van Haco vond het koppel ter plaatse. «In vergelijking met een paar jaar geleden, toen er vooral heel veel kitsch te koop was, is het aanbod in de streek vandaag een stuk uitgebreider.»
Kunstgras: Hoewel er geen tuin bij het appartement hoort, hebben Imka en Xavier wel een gazon. «Op ons terras ligt kunstgras. Dat is makkelijk in onderhoud, het voelt fijner aan en het geeft een warme uitstraling aan onze buitenruimte.»

Er zijn nog appartementen van dit type te koop!
Bekijk de beschikbare appartementen hier https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-zuid/oasis-beach-xv-el-raso

Bron: HLN door Bjorn Cocquyt

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK