15.04.2024

Hoeveel betaal je vandaag voor een tweede verblijf aan de Spaanse Costa's

Belgen kochten in 2023 een recordaantal tweede verblijven in Spanje.
“Maar daardoor stegen de prijzen met 10 tot zelfs 44 procent”, zegt HLN vastgoedexpert Bjorn Cocquyt. Al blijven drie regio’s nog relatief betaalbaar.
Cocquyt verzamelt de prijzen van de Costa Brava tot de Costa del Sol en op Tenerife, en hij tipt aanraders die nu te koop staan.

In 2018 werden voor het eerst op een jaar tijd meer dan 4.000 Belgen eigenaar van een optrekje in Spanje. In 2022 werd dat record met zo’n 10 procent verpulverd en vorig jaar dikte dat cijfer nog een beetje verder aan tot 4.649. De coronapandemie zorgde even voor een dip in de verkoop, uit vrees niet te kunnen afreizen naar het zuiden, maar die achterstand is alweer weggewerkt.

Net zoals in ons land ziet de markt van tweede verblijven in Spanje niet zo fel af van de gestegen rente op woonkredieten. De meeste kopers in dat publiek hebben immers een spaarpotje dat ze kunnen aanspreken. Ze moeten wel steeds dieper in de buidel tasten, want de prijzen aan de costa’s dikken aan. Dat heeft te maken met een steeds groter doelpubliek. De Belgen mogen na de Britten, Duitsers en Fransen dan wel de vierde grootste groep kopers zijn, ook vanuit Nederland, Italië, Roemenië en Polen melden zich steeds meer geïnteresseerden.

Daarnaast heeft het krimpende aanbod een impact op de prijzen. In negentien van de tweeëntwintig provincies met vastgoed aan zee daalde het aantal woningen die te koop stonden. In Tenerife waren dat er zelfs dertig procent minder. Dat het vastgoed daar op een jaar tijd gemiddeld twintig procent duurder werd, is dan ook niet echt een verrassing. Hieronder bekijken we de situatie per regio op basis van cijfers van het vastgoedplatform idealista.

COSTA BRAVA
Prijzen stijgen minder hard

Van alle populaire Costa’s is de Costa Brava vandaag het minst in trek bij de Belgen. De kentering werd al een hele poos geleden ingezet toen er steeds meer alternatieven werden aangeboden aan de Costa Blanca en de Costa del Sol, waar de winters gematigder zijn. De Costa Brava heeft wel het voordeel dat ze wat ontsnapt aan de steeds hogere temperaturen in de zomer. De streek is niet alleen vlot bereikbaar met het vliegtuig, maar het is ook nog doenbaar om er met de wagen heen te rijden. De prijzen stegen er het voorbije jaar minder hard dan in andere toeristische gebieden: stijgingen blijven er gemiddeld onder de 5 procent.

COSTA BLANCA NOORD
Profileert zich als alternatief voor Marbella

De streek ten noorden van Alicante is groener en heuvelachtiger. Ze wordt als chiquer beschouwd en dat valt ook af te leiden uit de vele villa’s en luxeflats in de omgeving van Moraira, Javea, Altea en Calpe. In de buurt van die laatste stad hebben mening wielrenners, waaronder Remco Evenepoel en Matthieu Van der Poel een optrekje. Als je meer naar het zuiden gaat, kom je terecht in Benidorm, de hotspot voor het massatoerisme en voor gepensioneerde overwinteraars.

Met de ontwikkeling van een volledig nieuw stadsdeel schieten de prijzen er wel stevig omhoog. Een ander fenomeen in de regio is de opkomst van nieuwe luxevilla’s. Omdat die hier een pak betaalbaarder zijn dan in Marbella, wil de streek zich graag op de kaart plaatsen als alternatief voor de mondaine badplaats aan de Costa del Sol, maar er is zeker nog werk aan de winkel.

Een blikvanger aan de Costa Blanca Noord uit het aanbod van Hip Estates:

Eén blik op het gebouw volstaat om te zien dat dit een exclusief project is.
Naast het designgehalte van de architectuur springen de grote, deels overdekte terrassen in het oog.
Het exclusieve zit hem ook in het duurzame aspect en in de vele de faciliteiten: een conciërge, binnen- en buitenbaden, een wellness op de tiende etage, padelbanen,... Hoe hoger je gaat, hoe indrukwekkender, want je kijkt er recht uit op de beroemde rots van Calpe in de zee.
Tot de vijfde verdieping liggen de prijzen voor twee slaap- en badkamers tussen 485.000 en 600.000 euro en vanaf de elfde etage moet je minstens op 800.000 euro rekenen. Als koper heb je wel nog zo’n twee jaar geduld nodig.
Bekijk de luxe appartementen hier https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-noord/unieke-appartementen-met-adembenemend-uitzicht-in-calpe-costa-blanca-noord

Costa Blanca Zuid
Waar Vlamingen thuis zijn

Na de vastgoedcrisis in 2008 begon de regio ten zuiden van de luchthaven van Alicante enorm te boomen.
Overal doken bouwkranen op en werd de succesformule gehanteerd om rond een gemeenschappelijk zwembad een aantal appartementsblokjes op te trekken, in de buurt van het strand en een winkelcentrum.
De Vlaming viel er massaal voor, want vooral hier werden recordcijfers genoteerd. De betaalbare prijzen zaten daar ook voor veel tussen.
Het verschil met de Costa Blanca Noord is er nog steeds, maar het wordt minder groot en doorgaans kom je voor een nieuwbouw al uit op een vierkante meterprijs een eind boven de 2.000 euro.

Twee blikvangers aan de Costa Blanca Zuid uit het aanbod van Hip Estates

Hier komen luxe en natuur samen op een adembenemende locatie aan de Costa Blanca. Geniet van panoramische vergezichten over de betoverende landschappen, de glinsterende Middellandse Zee en de Mar Menor, allemaal vanaf het hoogste punt van het resort.
Er zijn prachtige 2- of 3-slaapkamerappartementen te koop, elk met een eigen parkeerplaats en een scala aan moderne voorzieningen, waaronder een lift en een gemeenschappelijk zwembad.
Prijzen vanaf €239.900

https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-zuid/moderne-appartementen-op-de-golf-pilar-de-la-horadada

Stap binnen in de perfecte oase van comfort en stijl in deze ruime villa's met 3 slaapkamers en 2 badkamers, waarvan één en-suite bij de prachtige hoofdslaapkamer. Geniet van een elegante woon-/eetkamer met een open keuken en een verhoogd plafond voor een gevoel van licht en ruimte. Het zonnige dakterras is perfect voor lange zomeravonden en ontspanning met een bubbelbad.
Prijzen vanaf €299.900

https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-blanca-zuid/moderne-villas-in-een-pittoresk-dorpje-nabij-de-kust-in-san-fulgencio-costa-blanca-zuid-spanje

COSTA CALIDA
Niet toevallig in opmars

Als je de prijzen erbij neemt, weet je meteen waarom het geen toeval is dat de Costa Calida in opmars is.
Het is een van de goedkoopste kuststreken van Spanje en ze komt steeds meer in het vizier van promotoren die geen geschikte locaties meer vinden aan de Costa Blanca. Die ruimte is er wel aan de Costa Calida, maar meestal niet pal aan het strand.
De prijzen nemen toe naargelang de afstand tot de provincie Alicante afneemt.
Costa Calida is perfect bereikbaar via regelmatige vluchten van en naar de luchthavens van Murcia Corvera en Alicante Airport.

Een blikvanger aan de Costa Calida uit het aanbod van Hip Estates

Ontdek deze nieuwe appartementen met 2 of 3 slaapkamers, 2 badkamers, een gemeenschappelijk zwembad, ondergrondse parkeergelegenheid en berging, en een weelderige tuin voor ontspanning en recreatie. Gelegen in het Santa Rosalia Lake and Life Resort, omgeven door het grootste kunstmatige meer van Europa, met turquoise lagunes, witte zandstranden, een Beach Club en twee betoverende eilanden omringd door palmbomen - een tropisch paradijs in de Caraïben sferen.
Prijzen vanaf €257.900

https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-calida/appartementen-mirador-santa-rosalia-lake-and-life-resort

COSTA DEL SOL
Al snel 50% meer betalen

Wat Knokke is voor de Belgische kust, is Marbella voor de Spaanse. De jetset wil er zien en gezien worden.
Die groep groeit steeds verder aan, maar het aanbod kan niet volgen en dat stuwt de prijzen. In één jaar tijd kwam er meer dan tien procent bij en ook de omringende gemeenten volgen die trend.
Het zorgt ervoor dat je in Marbella al snel vijftig procent meer moet neerleggen dan in de betere buurten van Costa Blanca Noord. Toch kun je hier nog relatief zorgeloos investeren, want door de schaarste en het exclusieve karakter zit een prijsdaling er niet meteen aan te komen.

Een blikvanger aan de Costa del Sol uit het aanbod van Hip Estates

Dit gloednieuwe appartementencomplex is slechts een steenworp verwijderd van de Middellandse Zee. Hier in San Pedro de Alcántara ontmoeten geschiedenis en hedendaagse luxe elkaar, omgeven door topvoorzieningen en de stralende zon van de Costa del Sol. Van weelderige stranden tot Michelin-sterrenrestaurants, dit is jouw uitvalsbasis naar een leven vol avontuur en ontdekking.
Een tweeslaapkamer appartement heb je hier vanaf €560.000.

Klik hier voor meer informatie: https://www.hipestates.com/aanbod/spanje/costa-del-sol/moderne-appartementen-in-san-pedro-de-alcantara

TENERIFE
Duur wordt nog duurder

Voor het beste klimaat van Spanje moet je richting Afrika trekken waar de Canarische Eilanden zich ter hoogte van Zuid-Marokko bevinden. Op Tenerife is het ’s winters aangenaam warm en ’s zomers zelden broeierig heet.
Het eiland trekt dan ook het hele jaar door veel volk aan. Door de grote vraag en het beperktere aanbod blijft het vastgoed er snel in waarde stijgen.
In vergelijking met een jaar geleden werd een woning er 20,7 procent duurder. In sommige streken, waaronder het toeristische Playa de Las Americas, was die stijging zelfs dubbel zo groot.
Wat al duur was, wordt dus alleen nog maar duurder.

Bron: Bjorn Cocquyt voor hln.be - april 2024

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
OK